Mitä on kotihäpeä ja kuinka siitä pääsee eroon?

Meistä jokainen on varmasti joskus tuntenut kotihäpeää. Teemme pikasiivouksia, joissa sullomme pinnoilla ajelehtivat tavarat kaappien perukoille ennen vieraiden tuloa, koemme alemmuudentunnetta selaillessamme sosiaalisen median täydellisiä Instakoteja tai yksinkertaisesti häpeämme siivotonta, epätrendikästä kotiamme niin paljon, ettemme kutsu ketään käymään.

Mitä on Kotihäpeä eli kotikompleksi?

Kotihäpeässä tunnemme alemmuuden tunnetta, häpeää ja riittämättömyyttä omasta kodistamme. Olemme surullisia siitä, millaisena kotimme näyttäytyy itsellemme ja muille tai saatamme kuulla itsemme puhuvan kodistamme vähättelevään sävyyn. Koemme tyytymättömyyttä siitä, millainen kotimme on ja kenties myös voimattomuutta tehdä asioille mitään. Näemme oman, rakkaan kotimme negatiivisin silmin.

Mikä kotihäpeää aiheuttaa?

Kotihäpeää voi aiheuttaa siivottomuus ja sotkuisuus. Haluaisimme elää puhtaassa, hyvin järjestetyssä kodissa, mutta jostain syystä sekatavarakasat, ajelehtivat esineet, piilotetut tavararöykkiöt ja pölypallot löytävät kotiimme aina uudelleen.

Kotihäpeää aiheuttaa myös vertailu muihin. Sisustuslehtien unelmakodit, sosiaalisen median loputon täydelliseksi filtteröity kuvavirta ja kaverin uusi moderni omakotitalo jokinäkymällä saattavat saada meidät tuntemaan häpeää omasta kipeästi remonttia huutavasta vuokrakaksiostamme, jonka vieressä jyrisee ilmeisesti loputon tietyömaa.

Miten kotihäpeä vaikuttaa? 

Kotihäpeän tunteet vaikuttavat elämäämme monella tavoin. Saatamme stressata ystävämme lähestyvästä vierailusta ja siivota viime hetkellä hullun lailla sen sijaan, että keskittyisimme iloitsemaan tapaamisesta rakkaan ihmisen kanssa. Kun ystävä sitten saapuu, murehdimme, ”mitä hän ajattelee tästä mörskästä”.

Spontaanit kyläilyt saavat jo ajatuksen tasolla hien nousemaan pintaan. Ylipäätään saatamme vältellä ihmisten kutsumista omaan kotiin sekä kyläilyä muiden luona, sillä emme kehtaisi pyytää heitä vastavierailulle. Kotihäpeä syö siis iloamme ja vaikuttaa ihmissuhteisiimme.

Tunteeko ammattijärjestäjäkin kotihäpeää?

Kyllä! Vaikka olenkin ammattijärjestäjä ja voisi luulla, että kotonani paikat ovat aina kunnossa. Eivät ne aina ole. Sotkuisia kaappeja ja laatikoita löytyy minunkin huushollistani. Mutta eiväthän vieraat niihin kurkistele! 

Miten kotihäpeästä pääsee eroon?

Tässä muutama vinkki ja ajatus, joilla voit alkaa lievittää kotihäpeän oireita.

  • Kysy itseltäsi: Tarvitseeko kaiken olla aina tiptop? Ei tarvitse! Kodissasi asutaan ja asuminen saa näkyä siellä.
  • Onko sillä väliä, mitä muut ajattelevat?
  • Muista, että vieraat tulevat tapaamaan sinua, eivät ihastelemaan vimpan päälle siivottuja huoneita, pölyttömiä sängynalusia ja pöyhittyjä tyynyjä.
  • Tärkeintä on yhdessäolo ja näkeminen!
  • Laita sinua eniten vaivaava paikka kuntoon.
  • Kun tavaroilla on omat paikat, niin pikasiistiminen ennen vieraita sujuu nopeasti.
  • Eteinen on kodin käyntikortti! Nopea eteisen järjestely helpottaa vieraiden vastaanottoa. 
  • Pyydä rohkeasti apua ammattijärjestäjältä. 
  • Ole ylpeä rakkaasta kodistasi sellaisena kuin se on! Älä turhaan pyytele anteeksi tai selittele.

Enemmän armollisuutta itseämme ja kotiamme kohtaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: