Liinavaatekaappi järjestykseen – 5 vinkkiä!

Liinavaatekaappiin saattaa helposti kertyä tavaraa enemmän kuin on tarpeen. Hyllyt täynnä tunkkaisia ja ryppyisiä petivaatteita eivät houkuta avaamaan liinavaatekaappia. Kotiisi sopivalla liinavaatemäärällä ja oikealla säilytyksellä saat kuitenkin helposti järjesteltyä toimivan liinavaatekaapin, joka on myös ilo silmälle.

Paljonko petivaatteita tarvitaan?

Siihen, kuinka paljon tarvitset petivaatteita vaikuttaa taloudessa asuvien henkilöiden lukumäärän lisäksi esimerkiksi se, käykö kodissasi usein yökyläilijöitä tai kuuluuko perheeseen pieniä lapsia – sekä tietysti käytettävissä oleva säilytystila.

Minimissään petivaatteita kannattaa olla kahdet jokaista asukasta kohden: Kun toiset ovat käytössä, niin toiset voivat olla pesussa. Mikäli säilytystilaa riittää, voi petivaatteita olla jokaiselle kolmetkin; Silloin niistä riittää myös yövieraille. Samaa nyrkkisääntöä voi soveltaa myös kylpy- ja käsipyyhkeisiin.

Viisi vinkkiä liinavaatekaapin järjestämiseen:

  • Kartoita tilanne

Minkä verran liinavaatteita kaapissasi on? Onko liinavaatteita vielä jossain muualla säilytyksessä? Onko niitä riittävästi vai liian paljon? Puuttuuko jotain?

  • Lajittele

Tyynyliinat, pussilakanat, aluslakanat. Kuinka paljon sinulla on kutakin tavaralajia?  

  • Karsi 

Karsiessasi voit pohtia, palveleeko liinavaatekappale edelleen käyttötarkoitustaan tai pidätkö siitä. Huonokuntoiset, rikkinäiset tai parittomina kaapeissa pyörivät liinavaatteet voi olla luontevaa karsia. Pienen repeämän tai reiän omassa suosikkityynyliinassa voi kuitenkin korjata tai korjauttaa, jos se muuten on edelleen käyttökelpoinen ja se tuottaa iloa.

  • Suunnittele säilytys

Mieti miten ja missä säilytät jäljelle jäävät liinavaatteet. Rullalla vai viikaten? Korissa, laatikossa vai hyllyllä? Pystyssä vai vaakatasossa? Voisiko liinavaatteet järjestää kuosin tai värin mukaan? Ehkäpä liinavaatekaapissa voisi olla tuoksupussi piristämässä ja raikastamassa tekstiilejä? Voit kokeilla järjestämistä eri tavoilla, kunnes löydät sinulle ja tilaasi sopivimman säilytystavan.

  • Kierrätä

Muista, että tekstiilit voi kierrättää!

Hyväkuntoiset, ehjät ja puhtaat liinavaatteet voi lahjoittaa kirpputoreille tai kierrätyskeskukseen (mm. UFF, Punainen risti, SPR Kontti, Fida, Pelastusarmeija).

Voit kokeilla myös myydä ylimääräiset liinavaatteet. Tori.fi-nettikirpputori ja Facebook-kirpputorit ovat suosittuja. Monessa kaupungissa toimii myös perinteisempiä kirpputoreja, joista voi vuokrata itselleen myyntipöydän.

Anna vanhoille lakanoillesi uusi elämä. Finlayson vastaanottaa käytettyjä, puhtaita pussi- ja aluslakanoita ja valmistaa niistä uusia kierrätystuotteita. Eläinsuojeluyhdistyksillä puolestaan saattaa olla käyttöä hieman huonompikuntoisillekin liinavaatteille.  

Homeiset, likaiset ja rikkinäiset tekstiilit kuuluvat energia- tai sekajätteisiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: