Luopumisen tuskaa – Miten oppia luopumaan tavarasta?

Yksi järjestämisen peruspilareista on turhasta tavarasta luopuminen. Tavaroihin liittyy kuitenkin monenlaisia tunteita sekä muistoja ihmisistä ja tapahtumista. Siksi niistä luopuminen saattaa tuntua vaikealta, jopa mahdottomalta. Laatikot täynnä vanhoja kirjeitä, matkamuistoja, konserttilippuja, lasten piirustuksia ja valokuvia luovat turvallisuuden tunnetta, vaikka samalla tavarapaljous saattaa ahdistaa.

Ehkä ajattelemme, että vielä joskus tarvitsemme sitä Barcelonasta ostettua paperiveistä tai mahdumme viisitoista vuotta vanhoihin pillifarkkuihin. Perityt tai lahjaksi saadut esineet ovat oma lukunsa; emme halua tuottaa mielipahaa tavaran antajalle viemällä savimaljakkoa tai käsintehtyä pitsihuivia kierrätykseen. Ne siis jäävät nurkkiin pyörimään vuodesta toiseen käyttämättöminä.

ammattijärjestäjän vinkit tavarasta luopumiseen

Vaikka halua karsimiseen ja tavaroista luopumiseen olisikin, voi luopumisprosessin aloittaminen tuntua vaikealta. Varsinkin jos tavaraa on kertynyt paljon, voi päätöksenteko tuntua hankalalta, jopa uuvuttavalta.

Miksi tavarasta luopuminen kannattaa?

Kun luovumme tavaroista, joilla ei enää ole käyttöarvoa, jotka herättävät meissä negatiivisia tunteita tai joita emme yksinkertaisesti enää tarvitse, luomme kotiimme ja elämäämme uutta tilaa. Karsimisen myötä saatamme myös huomata, että meillä on enemmän aikaa, meille tärkeät esineet pääsevät paremmin esille ja käyttöön, kun tavarataakka kevenee.

Mistä aloittaa tavarasta luopuminen?

Luopuminen kannattaa aloittaa tavaroista, joihin liittyy vähiten tunteita, kuten kylpyhuoneen kaappeihin kertyneistä kosmetiikkanäytteistä. Tavaroita voi alkaa myös käydä läpi ryhmittäin. Vaatekaappi, astiakaappi tai kirjahylly voi olla hyvä paikka aloittaa karsiminen. Voit esimerkiksi päättää, että käyt kirjahyllysi läpi ja luovut aluksi kymmenestä kirjasta tai heität pois kaikki parittomat sukat sukkalaatikostasi.

Kun olet päässyt luopumisen makuun, huomaat, miten irtipäästäminen helpottaa. Viimeisimpänä voit käydä läpi esineet, joihin liittyy tunteita ja muistoja (kuten valokuvat ja perityt esineet).

Tee luopumistyötä omien voimavarojesi mukaan ja sinulle sopivaan tahtiin, jottei into lopahda ja ettet väsähdä. Luopuminen voi ja saa olla aluksi hidasta ja vaikeaa, mutta jatka sinnikkäästi! Harjoitus ja toisto tekevät mestarin. Ei ole haitallista, että tavaroista luopuminen kirpaisee. Voit huomata, että luopumisprosessi saa sinut pohtimaan myös suhdettasi tavaroihin ja sitä, millainen kuluttaja olet. 

Kysymyksiä luopumisen tueksi:

  • Voisiko joku muu oikeasti tarvita tai hyötyä kaappisi perukoilla lojuneesta tavarasta? Anna hyvän kiertää!
  • Tarvitsenko oikeasti tätä?
  • Käytänkö tätä?
  • Tuottaako tämä minulle iloa?

Ammattijärjestäjän vinkit luopumisprosessin käynnistämiseen:

  • KARTOITA, MITÄ OMISTAT: Muodosta yleiskuva siitä, mitä on päässyt kertymään. 
  • LAJITTELE: Rajaa järjesteltävä alue ja lajittele sen sisältö.
  • KARSI: Päätä, mitä jätät ja mistä luovut.
  • SÄILYTYS: Mieti, missä/ miten säilytät jäljelle jäävät tavarat.
  • PALAUTA PAIKALLEEN: Jatkossa laita tavara käytön jälkeen omalle paikalleen.
  • KIERRÄTÄ: Vie turhat tavarat kierrätykseen.

Jos päätät kutsua ammattijärjestäjän apuun, myös silloin sinä päätät, mitä haluat säilyttää ja mistä haluat luopua. Ammattijärjestäjä on apunasi ja tukenasi, ohjaten ja tsempaten järjestämisprosessissa.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: